Jordnötssmör- och brownie bullar


Inget går upp mot en hederlig fika med kaffe och kanelbulle men det är alltid roligt att testa på nya fyllningar! Igår gjorde jag en med jordnöt- och browniesmak. Lite svensk klassiker möter USA över det hela. Riktigt goda och saftiga bullar blev det!
Ingredienser (bullar):
150 g rumstempererat smör
1 dl vit sirap
5 dl röd mjölk
35 g jäst
2 tsk grovmalen kardemumma
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Ingredienser (fyllning):
200 g färskost
1 dl strösocker
2,5 dl jordnötssmör
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
0,5 tsk salt
100 g grovhackade jordnötter
100 g grovhackad mörk choklad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa ihop rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
- Värm upp mjölken till 37 grader. Tillsätt jästen till mjölken och låt den lösas upp.
- Häll mjölken över smörblandningen och rör medan du tillsätter lite mjöl i taget.
- Knåda degen i 5-10 minuter i maskin, några minuter extra för hand.
- Jäs degen i 45 minuter under bakduk.
- Vispa alla ingredienser till fyllningen tills allt blandat sig väl.
- Ta fram degen och dela den i två bitar. Kavla dem till platta rektanglar med måtten ca 40×50 cm. Bred fyllningen över plattorna och sprinkla hackade jordnötter och mörk choklad över.
- Vik varje platta med ett treslag från långsidan så man nu får en deg med tre lager.
- Skär degen i ca 2 cm breda längder. skär ett snitt i längderna så man får bitar som ser ut som byxor. Tvinna längderna runt varandra och knyt den till en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa 20 minuter under bakduk.
- Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin