Glutenfri kokospaj med hallonfyllning

I våras när jag var höggravid gick jag och min man förbi en gigantisk bild på en blåbärspaj i en matbutik. Varför just den här pajen fångade min uppmärksamhet var för att den vekade ha ett skal gjort på kokos. Min kropp bara skrek efter den här pajen (hej gravidhjärna!) och jag letade förgäves efter receptet. Det blev ett tredagarsprojekt att försöka få receptet men ingen hade det. Inte ens butikschefen kunde få fram det (ja, när man är gravid får man gå hur långt somhelst haha). Bilden hade de bara köpt som dekoration och jag hann vara sur över det i cirkus 1 dag innan jag tog mig ann att återskapa den här pajen.
Och här har ni den! En glutenfri kokospaj med ett skal som görs på ynka TVÅ ingredienser! Du kan fylla den med i princip vad du vill för det här pajskalet är helt galet gott! Frasigt och segt på samma gång. Syrliga bär eller en syrlig curd gör sig allra bäst i det här pajskalet. Den här gången körde jag på hallon, men du kan såklart ta det du gillar bäst!
 
Jag bakade det här receptet i en form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 ordentliga bitar. Och glöm inte vaniljglassen! Det passar perfekt till den här pajen.
 
Ingredienser (pajskal):
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 g kokosflingor
ev. mandelflarn till garnering (kan uteslutas)
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop sötad kondenserad mjölk och kokosflingor i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter innan du trycker ut kokosmassan i en pajform med avtagbara kanter.
3. Garnera eventuellt med mandelflarn.
4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Ingredienser (bärfyllning):
400 g hallon (om du använder frysta kan du ta ut dem en liten stund innan för tining men inte alltför tidigt så att de blir gojsiga)
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Rivet skal av 1/4 citron
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen. Häll över i pajskalet och fortsätt grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills pajskalet fått en fin gyllene färg.

Nyttiga & veganska chokladcupcakes med blåbärsfrosting

Det här inlägget är i samarbete med Smakbox
Hej på er! Den här helgen har varit varit galen med sjuka barn och massor med jobb som behöver göras. Stundom skratt, stundom mys, stundom stress och stundom panik haha. Det älskade föräldrarskapet i ett nötskal! Någon som känner igen sig? Trots denna galna helg så hann jag med att få liv i denna måndags hälsosamma vegofika.
Vid det här laget är jag ganska trött på vegobakning som görs på banan och jordnötssmör. Det ÄR jättegott men det blir tråkigt i längden. Det som är så fantastiskt med mina vego-måndagar här på bloggen är att jag lärt mig såå mycket om att baka utan animaliska produkter. Häromveckan läste jag om något som på engelska heter "flax eggs". Många använder en blandning på krossade linfrön och vatten istället för ägg för att binda ihop sin smet. Det lät ju helt genialiskt men jag hade inga linfön hemma. Vad jag istället hade var chiafrön och det funkade helt perfekt! Både linfrön och chiafrön binder vätska vilket är perfekt om man vill ha en saftig kaka utan ägg. Dessutom är chiafrön väldigt proteinrikt.
Och om jag ska jämföra den här chokladmuffinsen med den jag gjorde för något år sedan med just banan och jordnötssmör så är denna snäppet saftigare och har väldigt mycket chokladsmak. Chiafröna ger inte alls någon särskilt stark smak heller vilket är perfekt!
Och på riktigt, jag och den senaste Smakboxen verkar vara sjukt synkade haha. Jag hämtade ut min i torsdags och det enda jag kunde se i boxen när jag öppnade, sådär lysande röd, var den här veganska chokladen. Asså score! Den här veganska chokladen är så krämig och god, inte alls sådär besk som jag kan uppleva med annan vegansk choklad. Självklart hade jag i bitar av denna både i muffinsen och som dekoration på frostingen.
 
Och förresten, som matinspiratör har jag möjlighet att ge er 15% rabatt på er första box om ni tecknar en ny prenumeration genom att ange koden MYKITCHENSTORIES.
 
Receptet ger 2 stycken söta veganska chokladcupcakes med fluffig blåbärsfrosting.
 
Ingredienser (saftiga veganska chokladmuffins):
25 g vegansk choklad (kan uteslutas)
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk krossade chiafrön
0,5 dl vatten
1 msk kokossocker
0,5 dl havremjölk
 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka chokladen grovt och blanda ihop den med mandelmjöl och kakao.
3. I en annan bunke blandar du ihop krossade chiafrön och vatten. Låt stå i någon minut innan du har i kokossockret och vispar ihop.
4. Sikta ner kakaoblandningen i chiasmeten och blanda ihop.
5. Ha till sist i havremjölken och blanda till en jämn smet.
6. Fördela smeten i två cupcakeformar i en cupcake-plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du garnerar med frosting. Bäst smakar de efter att ha stått i kylskåpet i några timmar, helst över natten.
 
Ingredienser (fluffig vegansk blåbärsfrosting):
2 dl frysta blåbär
1 msk vatten
1 tsk agar agar
0,5 msk agavesirap
1 burk kokosgrädde à 400 ml
 
blåbär, mynta och vegansk choklad till garnering
 
Gör såhär:
1. Ställ burken med kokosgrädde i kylskåpet.
2. Lägg frysta blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blåbären lösts upp till ett mos.
3. Häll moset genom en finmaskig sil så att du bli av med skal och ev större bitar och får en slät puré.
4. Koka upp purén tillsammans med agavesirap och agar agar under omrörning i ca 5 minuter innan du häller över den i en skål och låter moset svalna helt och hållet i rumstemperatur. Moset ska fortfarande vara mjukt.
5. Skeda upp kokosgrädden i en skål (inte vattnet i burken) och blanda ner en del av det i blåbärsmoset.
6. Lägg blåbärsmosgrädden i resten av kokosgrädden och vispa upp till en fluffig smet.
7. Låt frostingen stå i kylskåpet i ca 1 timme innan du spritsar dina cupcakesmed den. Avsluta med att garnera dina cupcakes med blåbär, mynta och mer vegansk choklad!
 

Lyxig morotskaka i långpanna

För snart två år sedan publicerade jag mitt recept på en lyxigare variant på morotskaka. Vad är det som gör min morotskaka så lyxig? Jo, i den kryddiga kakan gömmer det sig lite tuggmotstånd från grovhackade valnötter och frostingen är smaksatt med vit choklad.
 
Den här kakan är helt enkelt för god för att göra i vanlig storlek. Den går åt alldeles för snabbt här hemma då. Jag bakar den därför i långpanna så att den räcker lääänge...och ändå så har alla i familjen ögonen på sista biten haha. En favoritkaka helt enkelt!
 
Receptet räcker till ca 20 bitar. Jag bakar den i en mindre långpanna med måtten 25x36 cm. Vill du göra den i de långpannor som är lika stora som ugnen så är det bara att dubbla receptet.
 
Ingredienser (kakan):
3 dl socker
3 stora ägg
4-5 stora finrivna morötter
2,25 dl finmalda valnötter
1,5 dl brunt rörsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1,5 tsk salt
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3,75 dl matolja
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
3. I en separat skål: blanda rivna morötter, rörsocker och de finmalda valnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
6. Täck din form/långpanna med bakplåtspapper.
7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
8. Låt kakan svalna helt innan du har på glasyren.
 
Ingredienser (glasyr):
200 g rumsvarmt smör
350 g philadelphiaost
200 g vit choklad
1 dl florsocker
 
rivet limeskal till garnering
 
Gör såhär:
1. Smält den vita chokladen i vattenbad eller micro och låt svalna helt innan du fortsätter med de andra stegen.
2. Vispa upp smöret ordentligt tills det blir fluffigt.
3. Skeda ner osten och fortsätt vispa tills allt blandat sig väl.
4. Häll slutligen i den vita chokladen under fortsatt vispning.
5. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i glasyren tills den är helt klumpfri.
6. Bred glasyren över kakan och dekorera med rivet limeskal.

Hälsosamma & veganska cookie dough tryfflar

När jag i förra veckan publicerade mitt recept på fudge cookie dough brownies, blev det hurra och hejarop både här och på Instagram. Seriöst, kakdeg är en barnsligt god uppfinning som får det att dansa i munnen och man önskar att man kunde äta det varje dag. Och det var typ den tanken som vi kan tacka dagens recept för. 

 
Ett av mina favoritkonton på Instagram, Nadias Healthy Kitchen har i dagarna peppat sina följare att använda mer tahini genom att skapa hashtagen #tahiniparty. Jag tyckte att det var en helt fantastisk idé. Jag, som tidigare bara använt tahini (aka sesampasta) i min hummus har nu fått massa inspiration till ännu fler användningsområden.
 
Så detta mina kära vänner, veganska  och hälsosamma cookie dough tryfflar är mitt bidrag till detta härliga tahiniknytis. Självklart är de helt glutenfria, och är du allergisk mot mandel kan du enkelt byta ut mandelmjölet mot samma mängd kokosmjöl eller finmalda havregryn. Ett perfekt mellanmål eller fika när du vill hålla blodsockret i schack helt enkelt.
 
Receptet räcker till 12 stycken nyttiga cookie dough tryfflar utan vitt socker, gluten eller mejeriprodukter. Helt fantastiska!
 
Ingredienser:
4,5 dl mandelmjöl
1 msk kokossocker 
0,5 tsk äkta vaniljpulver 
1 dl tahini
200 g mörka veganska chokladdroppar eller samma mängd grovhackad mörk vegansk choklad.
 
Ev en tesked vatten
 
200 g mörk vegansk choklad + 1 msk kokosolja
 
Gör såhär:
1. Lägg mandelmjöl, kokossocker och vaniljpulver i en bunke. Rör om tills alla ingredienserna fördelats jämnt i blandningen.
2. Tillsätt tahini och arbeta ihop till en formbar massa. Är den för smulig kan du tillsätta en tesked vatten.
3. Ha till sist i chokladdropparna. Arbeta snabbt in i degen tills de fördelat sig jämnt.
4. Rulla degen till 12 lika stora bollar.
5. Lägg på en tallrik/form med bakplåtspapper och låt stå i frysen i minst 30 minuter.
6. Smält den mörka chokladen i microvågsugn i 30-sekunders intervaller och rör om mellan. Låt svalna lite innan du blandar mer kokosoljan.
7. Doppa kakdegsbollarna i den smälta chokladen. Låt överflödig choklad rinna av och ställ tillbaka på bakplåtspapperet.
8. Låt cookie dough tryfflarna stå i kylen i minst 30 min innan servering.

Chipsfudge på 4 ingredienser

Är jag ensam om att crave:a choklad efter att jag ätit chips? Nu är jag ju inte den största chipsälskaren. Men, när jag väl äter chips så måste jag avsluta med en bit mörk choklad. Kalla det vana, kroppens försök till smakbalans eller bara galna cravings. Oavsett så tycker jag att de två sakerna, chips och choklad, gör sig riktigt bra ihop. Håller du med dig? Please, ge mig lite support i kommentarsfältet haha så känner jag mig inte lika ensam.
 
Skämt åsido så är denna fudge inte bara fantastiskt god med den perfekta balansen mellan sött och salt. Den är också väldigt enkel att göra. Tre ingredienser och 90 sekunder i microvågsugnen är allt du behöver och du får en riktigt len och god fudge. Ja, det är ju ändå fredag och enligt mig så behöver inte chipset bara vara i skålen.
 
Ingredienser:
150 g choklad (minst 50% kakaohalt)
1/2 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
25 g smör
1 dl lättsaltade chips av valfri sort
 
eventuellt mörka chokladknappar till garnering
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Tärna smöret.
3. Lägg choklad, smör och sötad kondenserad mjölk i en värmetålig skål.
4. Värm smeten i mikron på högsta värme i 90 sekunder. Blanda väl och värm i micron i ytterligare 15 sekunder om det behövs.
5. Täck en form (15x25 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Låt smeten svalna lite innan du har på chips så att du inte riskerar att chipsen blir mjuka.
6. Avsluta med att eventuellt garnera med lite mörka chokladknappar
7. Låt stå i kylskåpet tills den stelnat (brukar inte ta mer än 1 timme).
 
Powered by Jasper Roberts - Blog