Kanelbulletårta

Jag hörde att det var kanelbullens dag på onsdag...Jag menar, ska man fira så ska det väl göras ordentligt?! Typ med den här kanelbulletårtan! Två större, saftiga kanelbullar som tårtbottnar och kanelgrädde mellan dem. Den här tårtan är rena kanelbullsdrömmen. Och vem trodde att vispgrädde och kanelbulle skulle gå så bra ihop? Eller att vispgrädden skulle orka hålla uppe en kanelbulle i storlek XL.
I skrivandes stund så tror jag nog att hemmagjord vaniljkräm skulle vara en riktigt god fyllning det med...eller nutella...ja, alternativen är många och jag hoppas att ni provar. Det är ju ändå bara kanelbullens dag en gång per år.
Det här receptet ger en tårta på 6-8 generösa bitar. Och som vanligt rekommenderar jag att läsa mina tips på hur man får saftiga hembakta bullar innan du börjar baka för bästa resultat.
 
Ingredienser (fyllning)
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
4 msk kanel (eller kardemumma)
 
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
 
pärlsocker till garnering
3 dl vispgrädde, 2 tsk malen kanel och 0,5 dl florsocker till tårtfyllningen
1/2 del vatten och 2 delar florsocker till glasyren
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60x30 cm.
5. Bre ut ett fyllningen över hela rektangeln och skär sedan i 2 cm breda remsor längs med degens kortsida. Du ska ha hälften av remsa till varje botten. Börja med att rulla ihop en av remsorna, fäst på ena enden av nästa remsa så att din kanelbulle blir större och större till bredden.
7. Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
8. Sätt ugnen på 150 grader.
9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bottnar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills de fått fin färg.
10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
11. Låt dina kanelbulle-bottnar svalna helt och hållet innan du lägger kanelgrädde mellan dem. Vispgrädden behöver vispas ganska hårt men du behöver ha marginal kvar för att blanda ner kanel och florsocker utan att grädden skär sig. Låt gärna tårtan stå i kylskåpet en stund innan du dekorerar med glasyren.
 

Vegansk vit choklad

Kompisar! Jag har börjattappa lite inspo till mina vego-måndagar. Har ni tips eller önskemål på veganska bakverk får ni gärna berätta om dem i kommentarsfältet. Annars behöver jag nog ta en kreativ paus tills dess att jag hittat inspiration igen. Den här veckan har jag iallafall testat att göra vegansk vit choklad smaksatt med syrligt lingonpulver. Det är såå enkelt att göra vegansk vit choklad. På riktigt, du smälter bara ihop 3 ingredienser, toppar med valfri smaksättning och låter stelna i kylskåpet. Rena barnleken!
 
Ingredienser:
150 g kakaosmör
4 msk kokosolja
2-4 msk kokossocker eller agavesirap
2 tsk lingonpulver
 
Gör såhär:
1. Smält ihop kakaosmör, kokosolja och sötning över ett vattenbad. Du kommer att få en svagt gulbrun, genomskinlig smet.
2. Häll upp smeten i en form täckt med bakplåtspapper. Jag tycker att botten av en avlång brödform passar bra som choklad-form.
3. Låt chokladkakan stelna i kylskåpet och garnera med lingonpulver medan den fortfrande är lite kladdig och inte har stelnat helt.

Äppeltårta i glas

Idag vill jag tipsa om en grym mat- och bakblogg som bjuder på massa goda recept och inspiration: Victorias Provkök. Häromveckan la hon upp ett supersnabbt och smarrigt tips på hallontårta som serveras i glas. Bitar av saftig sockerkaka, creme fraiche och färska hallon. Tårta på ett kick helt enkelt! 
 
Eftersom att hallonsäsongen är över så gjorde jag en variant av denna goding med äpple...och vispgrädde istället för creme fraiche haha. Ni vet hur jag är, ska det fikas så ska det fikas ordentligt! Jag vill verkligen slå ett slag för Victorias recept på sockerkaka för den blir riktigt saftig och riktigt smälter i munnen. Hennes recept hittar ni här.
 
För två portioner använde jag 1 litet äpple som jag tärnade i skivor och blandade ihop med saft från en halv citron och 1 msk brunt farinsocker strö. Farinsockret ger en riktigt härlig kolasmak när det blandas ihop med citronsaften och passar perfekt med äpple! 

Tunna chokladpannkakor

Det är sällan jag postar recept samma dag som jag bakar dem men detta blev så himla lyckat och ni var så många som frågade efter receptet på Instagram att det bara måste upp!

Till dagens frukost åt jag dessa tunna chokladpannkakor som smakar precis som kladdkaka. Ni bara måste prova!

Receptet ger ca 6 stycken tunna chokladpannkakor med smak av kladdkaka.

Ingredienser:

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

4 msk strösocker

1 nypa salt 

2 stora ägg

2 dl mjölk

1 nypa äkta vaniljpulver

3 msk smält smör

 

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör om.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

3. För att få tunna pannkakor lägger du 0,5-1 dl smet (beroende på stekpannans storlek) i mitten av stekpannan och rör stekpannan så att smeten täcker hela stekpannan. Dessa pannkakor steker du bara på ena sidan i 3-4 minuter eller tills smeten inte längre är rinnig och tar sedan bort från stekpannan. 

Kanelbullar med smak av apelsin & choklad

Årets viktigaste fikadag närmar sig med stormsteg och i mitt kök preppas det för fullt. Mitt senaste kanelbulle-recept är dessa saftiga godingar som är smaksatta med apelsin och choklad. De har en ordentlig smak av apelsin tack vare apelsinpurén som är inspirerad av det marockanska köket. Så himla höstiga och goda! Innan ni bakar dessa tycker jag att ni ska ta en titt på mitt inlägg om hur man får lika saftiga och goda bullar som på konditori.
 
Det var förövrigt dessa bullar jag bakade igår när jag live:ade på min instagram igår. Under tiden som jag live:ade höll jag det lite hemligt vad för bullar exakt som jag bakade. Jag ville hålla det hemligt tills dess att jag visste om de blev bra eller inte. Jag hade byggt upp en nervositet för att live:a men har länge velat göra det för att det verkade så himla kul att få prata med er på det sättet. Och vet ni, det var SÅ himla roligt! Jag kommer att göra det igen inom kort. Följer ni inte redan mig på instagram får ni gärna göra det på @mykitchenstories.se. Där är jag lite mer personlig och visar lite mer av vem jag är både i bland mina bilder och i mina instagram stories.
 
Receptet räcker till 20 stycken.
 
Ingredienser (apelsinfyllning)
1 mogen apelsin
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kanel
 
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g malen kanel (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
 
Ingredienser (chokladglasyr):
50 g mörk choklad
0,5 msk matolja
 
Gör såhär:
1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure.
5. Blanda ihop apelsinpurén med alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
6. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
2. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60x30 cm.
5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop från långsidan.
6. Skär 20 stycken skivor av rullen och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
7. Sätt ugnen på 190 grader.
8. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
9. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
10. När de svalnat kan du garnera med chokladglasyr som du enkelt gör genom att smälta chokladen i microvågsugn eller över vattenbad och blanda ihop till en jämn glasyr. Dekorera dina bullar med den när den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens.
Powered by Jasper Roberts - Blog