Kanelbulletårta

Jag hörde att det var kanelbullens dag på onsdag...Jag menar, ska man fira så ska det väl göras ordentligt?! Typ med den här kanelbulletårtan! Två större, saftiga kanelbullar som tårtbottnar och kanelgrädde mellan dem. Den här tårtan är rena kanelbullsdrömmen. Och vem trodde att vispgrädde och kanelbulle skulle gå så bra ihop? Eller att vispgrädden skulle orka hålla uppe en kanelbulle i storlek XL.
I skrivandes stund så tror jag nog att hemmagjord vaniljkräm skulle vara en riktigt god fyllning det med...eller nutella...ja, alternativen är många och jag hoppas att ni provar. Det är ju ändå bara kanelbullens dag en gång per år.
Det här receptet ger en tårta på 6-8 generösa bitar. Och som vanligt rekommenderar jag att läsa mina tips på hur man får saftiga hembakta bullar innan du börjar baka för bästa resultat.
 
Ingredienser (fyllning)
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
4 msk kanel (eller kardemumma)
 
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
 
pärlsocker till garnering
3 dl vispgrädde, 2 tsk malen kanel och 0,5 dl florsocker till tårtfyllningen
1/2 del vatten och 2 delar florsocker till glasyren
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60x30 cm.
5. Bre ut ett fyllningen över hela rektangeln och skär sedan i 2 cm breda remsor längs med degens kortsida. Du ska ha hälften av remsa till varje botten. Börja med att rulla ihop en av remsorna, fäst på ena enden av nästa remsa så att din kanelbulle blir större och större till bredden.
7. Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
8. Sätt ugnen på 150 grader.
9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bottnar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills de fått fin färg.
10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
11. Låt dina kanelbulle-bottnar svalna helt och hållet innan du lägger kanelgrädde mellan dem. Vispgrädden behöver vispas ganska hårt men du behöver ha marginal kvar för att blanda ner kanel och florsocker utan att grädden skär sig. Låt gärna tårtan stå i kylskåpet en stund innan du dekorerar med glasyren.
 


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
S'mores kladdkaka
Finalist i svenska matbloggspriset folkets val
Banan- och karamellgalette
#1 - sara

Mums!

#2 - Josefine

Så gott!

Powered by Jasper Roberts - Blog