Tryffelkaka med maräng

Fick en underbar överaskning av en vän - en bakbox! I en sådan finns ett antal ingredienser, köksredskap och ett recept som man bara behöver komplettera med ett par enstaka råvaror för att göra. I den box jag fick kunde man göra denna underbart goda tryffelkaka. Receptet är framtaget av Petra Wahlström.
 
Ingredisenser (botten):
90 g smör
60 g farinsocker
1 tsk mald kardemumma
5 tsk vetemjöl
100 g grovhackade pecannötter
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och farinsocker under omrörning. Tillsätt kardemumma.
3. Häll över smörblandningen i en bunke och sika ner mjölet. Rör om och ha sedan i de grovhackade pecannötterna
4. Täck en form med bakplåtspapper (enligt receptet ska den va rund med diameter 22 cm men jag kör min egen stil med fyrkantig haha). Fördela smeten jämnt över botten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.
6. Låt botten svalna helt innan du har på tryffeln.
 
Ingredienser (tryffel):
150 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt.
2. Koka upp grädden och dra bort från värmen.
3. Vispa snabbt ner äggulan i grädden.
4. Tillsätt den hackade chokladen och blanda väl tills all choklad smält.
5. Blänk upp tryffeln genom att klicka i smöret under fortsatt omrörning.
6. Häll tryffeln över kakbotten. Låt svalna i kylskåp tills tryffeln stelnat medan du gör marängen.
 
Ingredienser (maräng):
3 äggvitor
2 dl + 1 msk strösocker
0,5 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Vispa upp äggvitorna tillsammans med 1 msk strösocker i en rostfri bunke till ett hårt skum.
2. Koka ihop vatten och resterande strösocker till en bubblig sirap (120 grader varm).
3. Häll sockerlösningen i en tunnstråle i äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa på högsta hastighet tills du känner på utsidan av bunken att den svalnat helt.
5. Fördela marängen över tryffeln, extra snyggt blir det om du spritsar och använd gasbrännare eller liknande för att ge marängen en gyllenbrun färg om du vill annars går den att äta precis som den är.
Powered by Jasper Roberts - Blog