Citronmaräng Eclairs

Efter all vinterrelaterad bakning så har jag saknat något riktigt syrligt och fräscht till fikat. Idag fick de bli dessa härligheter: eclairs fyllda med lemon curd, toppade med en fluffig maräng. Det är ju inte riktigt säsong för jordgubbar med de blev pricken över i:t!
Eclair är ett sånt bakverk som jag trodde var jätte svårt att göra fram tills att jag faktiskt vågade mig på att prova det själv. Det finns några knep som alltid för att lyckas varje gång:
  • Väg ingredienserna istället för att använda dl-mått (jag har skrivit ingredienserna nedan både i dl och gram).
  • Pensla med äggula och vatten för en riktigt fin färg.
  • Stick ett litet, litet hål på sidan om varje eclair precis när de kommit ut ur ugnen för att de inte ska säcka ihop och bli blöta inuti.
Eclair går också utmärkt att förbereda degen för kvällen innan. Efter punkt nr 6 i receptet kan du ställa den i kylskåpet och fortsätta göra resten av punkterna dagen efter.
Sen är det bara att börja baka och fyllda dem med exakt det DU älskar. Om du inte är ute efter det syrliga kan du lätt fylla dem med nutella, vaniljkräm eller dulche de leche. Gå bananas helt enkelt! Det här receptet räcker till ca 15-16 stycken.
 
Ingredienser:
120 g smör
1,25 dl vatten (120 g)
1,25 dl mjölk (120 g)
0,5 tsk salt
2,4 dl vetemjöl (140 g)
4 medelstora ägg
 
1 ägg + 1 msk vatten till pensling
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg smör, vatten och mjölk i en kastrull, koka upp på medelvärme under omrörning.
3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Rör om och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
4. Sänk värmen och låt degen rosta i kastrullen under omrörning i ca 2 minuter.
5. Lägg över degen i en kall bunke och låt svalna i ca 15 minuter. Tillsätt därefter 1 ägg i taget och vispa däremellan.
6. Plasta in degen och låt den vila en timme.
7. Lägg degen i en spritspåse med stor rund tyll och spritsa ut dina eclairs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg blandat med lite vatten och grädda dem i 5 minuter för att sedan sänka temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
8. Gör ett ett pyttelitet hål i sidan av varje eclair precis när du tagit dem ur ugnen och låt dem sedan svalna på galler innan dy fyller och garnerar.
Powered by Jasper Roberts - Blog